Un projecte de
  • Captació de fons
  • Drets humans
  • Infantesa i joventut
  • Salut

Després de trencar el silenci. Víctimes d’abús sexual infantil

Tots els estudis coincideixen: un 23-25% de les nenes i un 10-15% dels nens pateixen abusos sexuals abans dels 17 anys. Aquesta dada es repeteix en estudis d’àmbit català, espanyol, europeu i en altres països com EUA i Canadà. D’altra banda, més del 60% de les víctimes no rebran mai cap ajuda i, les que en rebran, ho faran sent adultes, perquè abans no hauran pogut comunicar-ho a ningú.

Aquest any, i arran de les nombroses notícies de casos d’abusos que han sorgit a Catalunya, a la Fundació Vicki Bernadet, especialitzada des de fa gairebé 20 anys en el tractament integral de les persones que han patit abusos sexuals infantils, hem rebut una allau de demandes d’ajuda.

És una notícia que pot espantar, perquè ratifica que el problema hi és i passa ben a prop nostre, però nosaltres estem convençuts que aquesta allau és una dada esperançadora: no vol dir que hi hagi més casos d’abús sexual infantil aquest any, sinó que moltes més víctimes, que estaven atrapades en un silenci immòbil, han aconseguit trencar-lo.

Potser encara no estem aconseguint reduir el nombre de persones afectades, però sí que estem començant a variar el nombre de persones que demanen ajuda. Diu molt a favor d’ells i molt a favor d’una societat cada vegada més preparada per afrontar aquest problema. Felicitem-nos.

Ara, però, cal fer un pas més enllà. L’increment de trucades ens ha dut a atendre aquest any un 50% més d’usuaris en teràpia i un 110% més d’usuaris demanant assistència jurídica respecte l’any passat. I, amb tot, tenim una llista d’espera de, com a mínim, quatre mesos. Imagina què significa haver d’esperar aquest temps per poder rebre ajuda.

Ens cal ampliar el departament d’atenció psicològica per seguir atenent a tots els qui ens necessitin. Si aconseguim reunir 20.000 €, podrem oferir tractament durant 15 mesos a 12 persones sense recursos i disminuirem el temps d’espera de la resta d’usuaris.

Trencar el silenci ha estat un primer pas, però queda molt camí. Ens ajudes a continuar?

 

 

Fes una donació