350 metres

En Raúl té leucèmia i s’acaba de sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia.

350 metres. Aquesta és la distància que separa a en Raúl dels seus metges. En Raúl té leucèmia i s’acaba de sotmetre a un trasplantament de medul·la òssia. Ell viu a una hora amb cotxe de l’hospital de Barcelona on rep tractament. Per a la seva família hauria estat molt difícil de portar anar i venir cada dia a l’hospital. I, si s’haguessin allotjat en un hotel, hauria suposat una despesa molt difícil d’assumir durant tant temps.
En Raúl fa més de 7 mesos que està en tractament i en un dels pisos d’acolliment per a pacients de la Fundació Josep Carreras. Gràcies a aquesta ajuda. Ell i la seva família poden estar a 350 metres de l’hospital i acudir al servei d’hematologia per a qualsevol urgència o tractament. A més de poder estar junts i amb la seguretat que aporta emocionalment la proximitat de l’hospital, en Raúl rep aquest servei de forma completament gratuïta.

“Sóc de Manresa. Poder estar prop de l’hospital durant tota la meva recuperació és fonamental. Estic molt agraït a la Fundació Josep Carreras per haver-me prestat aquest pis que, ara, també és la meva casa. De moment la meva evolució és bona. Hem de ser imparables i tenir l’ànim positiu per continuar endavant”, explica Raúl, de 56 anys.

És molt important trobar espais i moments de “desconnexió de la malaltia”.

A més, el pis ofereix a en Raúl un ambient de tranquil·litat tant física com a emocional. Per a ell i per a tots els pacients és molt important trobar espais i moments de “desconnexió de la malaltia”. És una ajuda perquè estiguin més animats. Abans del tractament, a en Raúl li encantava anar cada tarda al seu hort.

“En aquest tros de terra passava moltes hores del dia, i em servia per desconnectar i descarregar tensions, sempre anava abans de sortir el sol i a la tarda, després del treball, fins al capvespre. Aprofitant els dies a l’hospital en règim d’aïllament, vaig començar a pintar làmines de mandales que regalava al personal sanitari, i un bon dia em vaig posar a dibuixar una cadernera. Sempre m’ha agradat molt la naturalesa, conec més les plantes que els ocells, però m’agrada saber d’ornitologia. M’interessen especialment els ocells que hi ha en el Bages. I, com em sobrava el temps, vaig començar a dibuixar la fauna de la meva comarca. Després vaig seguir amb les aquarel·les, i ja he pintat més de 200 làmines. Des de nen que no pintava”.

La Fundació Josep Carreras disposa de sis pisos d’acolliment per a pacients i els seus familiars amb recursos econòmics limitats. La creació de la xarxa de pisos d’acolliment neix de l’especial preocupació de la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia pel benestar del pacient i la seva família durant el tractament.

Sovint, el pacient ha de sotmetre’s a un trasplantament de medul·la òssia o sang de cordó umbilical. Per aquest motiu, els pacients romanen llargues temporades a l’hospital, en molts casos lluny de les seves llars. En aquests casos és molt important que puguin comptar amb l’ajuda i companyia de la seva família.
Els pisos de la Fundació Josep Carreras es troben prop dels principals centres que realitzen trasplantaments a Barcelona, concretament, l’Hospital Clínic; l’Hospital de Sant Pau; l’Hospital Vall d’Hebron; l’Hospital de Bellvitge, i l’Hospital Germans Trias i Pujol, aquest últim a Badalona; i acullen a pacients de tota Espanya.
Des de l’any 1994, s’han beneficiat d’aquest servei més de 250 famílies procedents de diferents punts d’Espanya i també de Romania, Andorra, el Marroc, Argentina, Paraguai, Perú, Mèxic i Rússia.

Per fer que més families puguin beneficiar-se del servei dels pisos d’acollida, col·labora amb Josep Carreras al #givingtuesday 2016.