Com escriure la història d’un nen a l’Àfrica

La campanya de la Fundación Pablo Horstmann Ajuda’ns a escriure la història d’un nen a l’Àfrica responia a la necessitat de lluitar contra la desnutrició a Meki (Etiòpia).

Com a fundació, venim treballant a la zona de Meki (130 quilòmetres al sud de la capital Addis Abeba) amb l’objectiu d’oferir assistència sanitària gratuïta i de qualitat a la població infantil i juvenil de Meki. Tot i ser un centre modest, aquesta clínica és avui el centre de referència per a l’ingrés de nens amb desnutrició.

Havent estimat el cost del tractament d’un nen desnodrit en, aproximadament, 30 euros per ingrés, vam arribem a la conclusió que una cosa tan important i fonamental com salvar un nen de la desnutrició estava a l’abast de moltes persones.

A més, el salvar un nen o nena de la desnutrició significa, literalment, ajudar-lo a que pugui començar a escriure la seva història, la història de la seva vida.

Amb 6 mesos d’edat, tot just feia 3 quilos quan el pes normal d’un nen d’aquesta edat en un país desenvolupat és de 8 quilos.

El nostre motor eren tots els miracles que havíem viscut a la clínica tirant endavant els nens i nenes amb desnutrició. Casos com el de Tuji, que, amb 6 mesos d’edat, tot just feia 3 quilos, quan el pes normal d’un nen d’aquesta edat en un país desenvolupat és de 8 quilos. Quan van arribar al nostre centre mèdic, tant ell com la seva mare, Nassaneth, portaven en els seus ulls l’empremta que només deixa la fam i la desesperació: la d’una mare per no tenir què donar per menjar al seu fill i la del fill per tenir de lluitar per la seva supervivència des de tan petit. Després de 3 setmanes d’ingrés a la Clínica Pediàtrica, en Tuji, sempre acompanyat per la seva mare, va començar a escriure la seva història.

L’eix de la nostra campanya va ser demanar a les persones que ens ajudessin a començar a escriure la història d’un nen o nena a l’Àfrica, una història que comença des que apadrines el seu tractament contra la desnutrició.

El participar en Giving Tuesday va representar per a nosaltres diversos aspectes:

  • Donar-nos a conèixer a un públic molt més ampli.
  • Que moltes persones que no tenen temps o recursos poguessin, en aquest dia especial de l’any, el dia per donar, donar 30 euros per a alguna cosa molt concreta, el treure una persona de la desnutrició.
  • Donar forma i altaveu a una proposta que havíem treballat amb el personal mèdic que està a Meki.

Finalment, vam aconseguir recaptar al 88% del que havíem previst inicialment (3.000 euros), a partir de 37 donatius. És a dir, durant el giving-dia vam aconseguir començar a escriure la història de 89 nens i nenes.