Dones en societat

Aquesta edició de Giving Tuesday serà molt especial. Fa mesos que estem vivint una situació extraordinària, plena de canvis, d’incertesa. Des de Giving ens adaptem i reinventem la nostra imatge i manera de treballar.
Enguany, en aquest espai, també volem donar veu a dones, vinculades a la solidaritat, que són agents de canvi social a través de les seves iniciatives, projectes i històries.

Ens acompanyes en aquesta nova aventura?

Per a començar aquesta nova edició volem presentar-vos a una lluitadora nata, una referent del rugbi espanyol, que s’ha endinsat en un projecte l’objectiu del qual és visibilitzar i crear referents femenins per a les generacions posteriors, en els seus diferents àmbits, a través d’entrevistes, taules rodones…: us presentem a María Losada i la seva increïble iniciativa de “Dones en Societat”.

María Losada, amb només 24 anys, és jugadora internacional de rugbi amb la selecció espanyola, a les quals anomenen Lleones, utilitza la seva professió com a eina de canvi social.

Va conèixer el rugbi en un moment clau de la seva vida. Segons compte en una entrevista que li van fer a Destella “El rugbi em va salvar la vida en un moment clau i m’ha aportat la felicitat més gran de la meva vida: dedicar-me a la meva passió”.

La seva experiència en el rugbi i haver crescut en una societat exigent que com a durant anys la va castigar pel seu físic, fins al punt que va acabar desenvolupant trastorns de la conducta alimentària (TCA), li van motivar a desenvolupar el seu propi projecte social amb l’objectiu de promoure la visibilitat de dones referents i al seu torn utilitzar-lo com a eina per a prevenir TCA en les noies més joves i adolescents.

Quan neix Dones en Societat?

Per a moltes el confinament ha estat una oportunitat, per a poder reprendre projectes passats, fins i tot per a crear nous. Un moment de pausa, per a poder ordenar i començar tot allò que tenim al cap. Aquest ha estat el cas de María.
Com moltes altres noies, en la seva adolescència no tenia referents femenins, més enllà del seu entorn familiar. En iniciar la pràctica esportiva es va adonar de la gran quantitat de noies que jugaven a rugbi, dedicant-se a la seva passió sense importar-los el que uns altres poguessin pensar. Les seves primeres referents van ser les seves companyes d’equip.

En entrar a la selecció va conèixer a grandíssimes jugadores, es va enfocar a buscar unes altres referents dins de l’àmbit esportiu i va descobrir moltíssimes altres dones, que practicaven esports diferents i que treballaven en altres àmbits de la societat. Els hi havia de donar  visibilitat.

Es va adonar de la importància que tenia per a una adolescent tenir un referent femení. I així va ser com va començar. Durant els mesos que va durar el confinament va posar en marxa aquest projecte a través d’Instagram.

El projecte a part de donar visibilitat a dones a través d’entrevistes i taules rodones, té una part en la qual es treballa l’autoestima i l’autoconcepte per a centres educatius, instituts i escoles. Es composa de sis tallers, acabant amb el rugbi, encara que també pot ser aplicable a altres esports. Es tracten temes com l’autoestima, l’escoltar-se a un mateix, amb l’objectiu de generar una visió crítica quant a les directrius marcades i poder triar amb criteri que o qui volem ser.

Una meravellosa iniciativa i un clar exemple que demostra que tots podem aportar el nostre granet de sorra a través del nostre treball. Aquest 1 de desembre, aprofita Giving Tuesday llançar el teu propi projecte o donar a conèixer la teva iniciativa a favor de la societat. Un dia per a mostrar la nostra faceta més altruista. Suma’t!