enCantados, música a l’abast de tots

La inclusió és important en tots els aspectes, no obstant això la inclusió en la música és un aspecte en la majoria dels casos oblidat. EnCantados està disposat a combatre-ho! Givers, avui us presentem una iniciativa sorprenent, on la música està a l’abast de tothom.

EnCantados va tenir els seus inicis al febrer, de la mà de la Fundació SGAE i amb la participació d’artistes com Lágrimas de Sangre, Maruja Limón, Ju, Xarim Aersté y el Niño de la Hipoteca. Encara que la pionera a ser conscient que les persones sordes també mereixen gaudir de la música va ser Rozalén.

Gràcies a l’Associació Inclusivxs realitzen esdeveniments musicals i tracten que el Llenguatge de Signes es faci cada vegada més visible, amb l’objectiu de fer esdeveniments inclusius i que les persones sordes puguin combatre les barreres comunicatives amb les quals es troben la majoria de vegades que volen accedir a diferents esdeveniments. Sempre promovent la igualtat d’oportunitats per a tothom!

“La cultura i l’oci accessibles en Llenguatge de Signes han de ser prioritaris tant per a la llibertat d’elecció d’assistir a qualsevol esdeveniment com per al ple desenvolupament de la persona. Per això veig molt positiu incorporar el Llenguatge de Signes en el cicle EnCantados, promovent la igualtat d’oportunitats per a tots. A més, en aquest sentit és el pioner a fer arribar la música de diferents cantautors i estils de manera regular.” Patricia Ruiz, educadora social, del grup Quimera.

Tothom té dret a poder viure l’art de la música, encara que sigui de manera diferent.

Tothom té dret a poder viure l’art de la música, encara que sigui de manera diferent. L’accés del col·lectiu Sord a la música és la manera visual de sentir el ritme, les melodies…  És la manera visual d’escoltar històries, opinions, poesia. En definitiva de socialitzar, una cosa imprescindible per a la salut mental.

Sabies que les persones sordes van a discoteques i es posen al costat de l’altaveu per a sentir les vibracions i ballar? Així és com ens ho explica Patricia Ruiz. “Mai podran arribar a sentir la música com jo, però jo mai podré arribar a sentir la música com ells. La diversitat consisteix en això, que no hi ha una resposta correcta, tots som diversos i la paraula normal es dissipa a mesura que anem acceptant que cadascun tenim la nostra manera de sentir i d’estar en el món. I qui tingui dubtes… què vingui a enCantados!”

Ens encanten aquest tipus d’iniciatives, i veure com a través d’una cosa tan comuna com la música es poden realitzar bones accions i aconseguir que tothom tingui les mateixes oportunitats. Coneixes més iniciatives com la d’EnCantados?