Entrevistant l’Esther

Sóc l’Esther López, tinc 26 anys i sóc integradora social. La meva vocació és l’atenció a les persones i intentar millorar una mica més allò que m’envolta. Treballo a una Associació de familiars amb malalts d’Alzheimer, a més de presidir l’associació “Oriéntate en tu Voluntariado”

  1. Rubí, ciutat seu de l’associació Oriéntate en tu Voluntariado (OV), ja va participar a l’anterior edició de Giving Tuesday. Ens podries explicar com va començar l’interès pel moviment? El nostre interès pel moviment comença al voler fer una gran activitat pel dia del voluntariat, el 5 de desembre. Al no poder abastir tant degut a estar creixent com a associació, vam decidir donar-li un gir i juntar-ho amb el Giving Tuesday. Així, juntant diferents associacions, comerços, escoles i persones a títol individual, sota la nostra supervisió, crearíem una gran festa de la solidaritat per donar visibilitat a les bones accions.
  1. Qualsevol activitat, sobretot a un municipi, requereix una prèvia organització. Com vas viure el procés? Encara que tot ha d’estar ben lligat, realment va ser molt senzill organitzar-ho. Ho vam fer amb 0€ i amb un gran esforç perquè arribés al màxim de gent possible. Es viu amb molta il·lusió i expectació per veure què passarà, si la gent respondrà bé, si tots els participants estaran rebent la informació adequada, etc.
  1. Quines activitats es van realitzar a la ciutat durant el 29 de novembre? Hi va haver activitats de tot tipus segons la disponibilitat de cada participant (recollida de roba, de material escolar, venda de llibres de segona mà, stands informatius, etc.). En total, van participar 7 entitats i 5 comerços de la ciutat.
  1. Quina va ser la resposta dels ciutadans de Rubí? I de les entitats participants? La resposta dels ciutadans va ser molt bona per ser la primera vegada que es feia a la ciutat, però tenim clar que aquest any serà molt millor. Les entitats i comerços van tenir una participació exemplar i això va permetre que ens coneguéssim més i creéssim llaços, una cosa molt positiva per a pròximes col·laboracions.
  1. Quines conclusions treus de tot això? Molt positiva; tant, que ja estem preparats per començar amb la nostra segona edició de Giving Tuesday a Rubí. També estem il·lusionats pels canvis que farem perquè sigui una festa molt més significativa, plena de participació, de missatges positius i de bones accions, que és del que es tracta.
  1. Llavors, tornarem a veure Rubí en els mitjans de comunicació com una giving-ciutat involucrada amb la solidaritat? Per descomptat! Ja estem en això i aquest any sorprendrem amb nous canvis.

La recompensa al final és molt enriquidora per ambdues parts, tant pel que ho organitza com pel que ho rep.

  1. Gràcies al teva involucració i solidaritat, Giving Tuesday ha arribat als carrers del municipi de Rubí. Què li diries a altres persones que estiguin pensat a fer el mateix en altres municipis? Si alguna persona pensa a fer alguna cosa com el que vam fer nosaltres és perquè està motivat i, si hi ha motivació, tot es pot aconseguir. La recompensa al final és molt enriquidora per ambdues parts, tant pel que ho organitza com pel que ho rep. Organitzar-ho requereix un esforç igual que qualsevol altra activitat que es pot realitzar durant l’any. Per la nostra banda, estem encantats de poder explicar com va ser el nostre procés i com seguirà sent i, d’aquesta manera, donar les facilitats perquè la nostra acció es realitzi en altres municipis.
  1. Però no solament organitzes accions solidàries per Giving Tuesday. A més del teu treball, en el teu temps lliure dirigeixes voluntàriament l’associació sense ànim de lucre Oriéntate en tu voluntariado. A què us dediqueu amb la vostra associació? Promovem i orientem sobre voluntariat a nivell estatal i via online des de març del 2015. Des del setembre passat, també estem presencialment a Rubí, on va néixer el projecte. Intentem ser un suport en el pre-voluntariat de tota aquella persona interessada a fer-ne un, oferint-li facilitats i resolent dubtes que puguin sorgir. Ho fem a través d’una orientació personalitzada i a través de diferents entrades en el nostre blog amb recursos d’interès. Tot comença perquè volia dedicar-me a allò que m’apassionava, creia i tenia experiència. Volia crear alguna cosa que fos una necessitat ja que en el seu moment, quan vaig començar al món del voluntariat, vaig tenir molts dubtes i aquest tipus de suport m’hagués vingut genial.

Moltes gràcies Esther per les teves ganes de voler fer créixer la solidaritat al nostre país i fora d’ell. Ets una autèntica giver! I, sens dubte, seràs un exemple a seguir per a totes aquelles persones que estiguin pensant a vincular el seu municipi amb el moviment solidari Giving Tuesday.