Donant a llum a en Divan

L’Astrid Böjerson, llevadora a bord del vaixell de rescat Dignity I, ens explica una de les seves experiències viscudes a bord el 2015:

Quan vam rescatar a la Collins del bot en què es trobava, ens vam adonar de seguida que tenia contraccions.

Amb 25 anys, la Collins treballava a Camerun com a auxiliar d’infermeria. Portava dos anys sense cobrar i va decidir marxar, juntament amb el seu marit, a Nigèria. El viatge va sortir malament: van ser segrestats per Boko Haram i després de dos mesos de captiveri, va aconseguir escapar.

Com tants d’altres, es va embarcar rumb a Europa, jugant-se la vida al costat d’altres 120 persones en una llanxa pneumàtica.

La vaig examinar i, efectivament, estava de part. Va estar molt tranquil·la en tot moment. Era el seu segon fill, així que esperàvem un part normal. Va trencar aigües al cap de quatre hores, i va donar a llum a un nadó gran i sa, al que va anomenar Divan.

Fa por pensar que dones amb una gestació tan avançada s’arrisquin a un viatge com aquest, però també m’ajuda a entendre que és l’única opció que els queda.

M’agrada explicar aquesta història. Em confirma que estar aquí, al Dignity, té tot el sentit del món: hem pogut arribar a temps pel Divan i per la Collins. Perquè si l’haguéssim trobat quatre o cinc hores més tard, hauria donat a llum en aquest bot, en l’amuntegament i la brutícia.

Gràcies a tu i a tots els givers que decideixen col·laborar amb Metges Sense Fronteres és possible arribar a temps i donar vida a nens que, com Divan, no haguessin pogut néixer en unes condicions saludables.