Què pots fer tu per la igualtat de gènere?

Expressa el teu suport a la igualtat de remuneració per la mateixa feina

La bretxa salarial entre homes i dones a Espanya a 2017 era del 15,1%. Però aquesta no és la única dada preocupant. La tassa d’atur és més elevada en dones, i les afiliacions a la seguretat social i la tassa d’activitat són menors.

 

Per a posar remei al problema que expressen aquestes dades, informa’t i pren control de les mesures necessàries a la teva organització, o utilitza les teves xarxes socials per a educar sobre aquesta diferència.Pots consultar les estadístiques, fer-te amb materials de suport i informar-te sobre la bretxa a l’ocupació a l’Observatori d’Igualtat i Ocupació.

 

Sigues conscient dels estereotips de gènere. Aprèn a reconeixer-los i educa a altres sobre aquests.

Segons l’oficina de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides pels Drets Humans (ACNUDH), un estereotip de gènere “és una opinió un prejudici generalitzat sobre atributs o característiques que homes o dones tenen o haurien de tenir o de les funcions socials que qualsevol dels dos fan o haurien de fer.”

 

Els estereotips de gènere limiten a les dones des de petites les seves aspiracions tant laborals com personals. Alguns exemples d’estereotips de gènere serien:

 

  • Parlar de pilot, astronauta, arquitecte i imaginar-se a un home.
  • Pensar que un càrrec directiu és més propi d’homes
  • Assumir que la maternitat impedeix que les dones se centrin en la seva feina.
  • Pintar de rosa o blau segons si és nen o nena
  • I un llarg etcètera.

 

Adonar-se’n és el primer pas. Per això, et recordem que aprenguis a reconèixer aquests estereotips en els teus patrons de comportament i que ajudis a altres persones a reconeixer-los.

 

Els estereotips de gènere comencen a una edat molt primerenca. Per tant, l’educació té un paper fonamental. Et recomanem que llegeixis aquest article d’ educaweb sobre igualtat de gènere des de la infància.

No assumeixis els pronoms de ningú.

El poder que tenen les paraules no el podem menysprear tampoc, quan parlem de gènere.

Sovint suposem el gènere de les persones basant-nos en l’aparença o el nom, però aquestes suposicions poden no ser certes. Les persones no- binàries, és a dir, que no es reconeixen amb el gènere femení o masculí, poden sentir-se excloses al assignar’ls-hi un gènere incorrecte.

Les persones que s’identifiquen com a no binàries poden optar per usar pronoms de gènere com “elli” o “ellis”.

Informa’t sobre gènere no-binari. A internet trobaràs moltíssima informació, però per a començar et deixem aquest article de la web Psicología-Online. 

 

Reconeix qualsevol mena de violència cap a les dones

Per desgràcia una de les violacions més generalitzades dels drets humans en el món és la violència contra dones i nenes.

Com hem comentat amb anterioritat en aquest mateix article, ser conscients de tot el que succeeix és el primer pas per a canviar. Per això et recomanem que llegeixis l’article “Tipus de violències contra dones i nenes” d’ ONU Mujeres.

És important destacar que quan es parla de violència no parlem només de violència física. Les violències són múltiples: començant per la psicologia, seguint per l’economia, física o sexual. Per això és important començar entenent tots els conceptes.

 

Dona suport campanyes d’ajuda a dones i nenes per a fer possible la igualtat.

Et destaquem algunes campanyes perquè puguis conèixer i donar el teu suport:

Campaña de fundraising educo para el día de la mujer

Coneix la campaña de Ellas son las #RealInfluencers, d’Educo.

 

 

imágen como unas chicas intentan romper el molde

Rompiendo moldes: construir vidas sin violencias machistas. Un estudi sobre la injusticia de gènere d’Oxfam Intermón.

 

 

#SwitchYourTwitch el cartel de la manifestación virtual para el día de la mujer

Dues estudiants de publicitat posen en marxa Switch Your Twitch, una manifestació virtual amb la que es pretén donar més visibilitat a les dones gamers i denunciar les injusticies a les que a vegades es veuen sotmeses. 

 

Campaña hasta el moño

Campanya #HastaElMoño de la Federación de Asociaciones de Asistencia a Víctimas de Violencia Sexual y de Género (FAMUVI)

 

 

Com ho veus Giver, ens ajudes a difondre i fer d’altaveu? Comparteix l’article a les teves xarxes socials.